Notícies / L’IPHES reprèn una nova campanya d’excavació en el jaciment de la Boella

14/09/2022
L’IPHES reprèn una nova campanya d’excavació en el jaciment de la Boella

Aquest jaciment és un referent per al coneixement de la tecnologia de les poblacions humanes europees de fa un milió danys.


A partir del dilluns 5 de setembre i fins el dia 30 del mateix mes es porta a terme una nova campanya dexcavació arqueològica en el jaciment de la Boella (la Canonja, Tarragonès), sota la direcció dels investigadors/es de lIPHES-CERCA Palmira Saladié i Josep Vallverdú i que enguany arriba a la 16a campanya consecutiva. Durant aquest temps, el jaciment de la Boella sha convertit en un referent internacional per al coneixement de les primeres ocupacions humanes dEuropa.

Lobjectiu daquesta campanya és continuar amb els treballs dexcavació en extensió en els sectors de la Cala 1 i la Mina. En el cas de la Cala 1, durant campanyes anteriors shan recuperat restes dun mamut escorxat pels humans del pleistocè inferior ara fa 1 milió danys, juntament amb gran quantitat de restes deines de pedra que representen les evidències més antigues a Europa de la cultura acheuliana, coneguda també com a destrals de mà i que són el testimoni de les dispersions humanes més antigues registrades fora d’Àfrica.

En el cas de la Mina, es continuaran els treballs dexcavació en extensió en una àrea aproximada duns 300 m2, el més ric dels registrats fins ara al Barranc de la Boella. En ell shi han recuperat abundants eines de pedra, fetes principalment de sílex i restes animals (ossos, dents i astes) acompanyades de copròlits (excrements fòssils) de hiena molt habituals en aquest indret.

Els treballs dexcavació comptaran amb la participació dunes 50 persones, de les quals 20 són investigadors/es de lIPHES-CERCA. A més, hi ha haurà estudiants de grau i de màster de diferents universitats catalanes i espanyoles (Universitat Rovira i Virgili de Tarragona, Universitat Complutense de Madrid, Universitat de Granada, Universitat dAlacant, Universitat Oberta de Catalunya i Universitat Autònoma de Barcelona) així com també investigadors del Museu dHistòria Natural de París.


Jornada de portes obertes

El proper dissabte 24 de setembre es durà a terme una jornada de portes obertes per a totes aquelles persones interessades en conèixer de primera mà els treballs dexcavació en el Barranc de la Boella.

 Finançament

La intervenció en el jaciment del Barranc de la Boella semmarca en el projecte quadriennal Evolució del paleoambiental i poblament prehistòric a les conques dels rius Francolí, Gaià, Siurana i rieres del Camp de Tarragona, aprovat pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, que alhora ha finançat la campanya juntament amb el suport de lAjuntament de la Canonja