Notícies / Troben restes d’"Ursus deningeri" d’un milió d’anys al jaciment del Barranc de la Boella
26/09/2024Entre el 8 i el 28 de setembre s’ha dut a terme la 18a campanya d’excavació arqueològica consecutiva al jaciment del Barranc de la Boella, sota la direcció dels investigadors/es de l’IPHES-CERCA Palmira Saladié i Josep Vallverdú. Enguany, el projecte arriba a la seva majoria d’edat, complint 18 anys de recerca i descobriments.
Les excavacions d’enguany s’han concentrat en dues de les localitzacions tradicionals del jaciment: la Mina i la Cala 1. En totes dues s'ha ampliat la col·lecció d’eines de pedra d'un milió d'anys, considerada una de les més rellevants a Europa per aquesta cronologia.
A nivell de fauna, enguany s’han descobert noves restes d’hipopòtams i dels grans mamuts que van habitar el Camp de Tarragona, així com de cavalls, bisons i cérvols. Cal destacar que les restes de fauna al Barranc de la Boella solen estar en un estat de conservació molt deficient, la qual cosa fa necessàries tasques de restauració molt lentes i delicades. Moltes vegades, els òssos extrets són gairebé irreconeixibles i requereixen molt treball per part de l’equip de restauració.
Gràcies al treball de restauració previ, durant l’hivern s’han estudiat les restes parcials d’un crani recuperat durant la campanya d’excavació anterior i que s’ha identificat com a Ursus deningeri. Es tracta d’una troballa excepcional d’aquesta espècie extingida que habitava a Euràsia durant el Plistocè, i que es troba a la línia evolutiva de l'ós bru actual, present al nord de la Península Ibèrica.