Notícies / L’Escola la Canonja forma part del projecte EscolAQUA per fomentar l’ús de l’aigua de l’aixeta

17/09/2018
L’Escola la Canonja forma part del projecte EscolAQUA per fomentar l’ús de l’aigua de l’aixeta

L’Escola la Canonja serà un dels sis centres educatius que formarà part del programa EscolAQUA juntament amb les escoles Marcel·lí Domingo i Sant Salvador de Tarragona, l’Arquitecte Jujol i la Sant Sebastià dels Pallaresos, i l'institut-escola l'Agulla del Catllar. L’objectiu és que les escoles públiques i les llars d’infants municipals esdevindran prescriptores de l’ús habitual de l’aigua de l’aixeta i, així, ajudar a sensibilitzar i conscienciar sobre l'enorme impacte ecològic i econòmic de l'ús d'aigua embotellada. “Som un territori que parteix d’un passat amb aigua salada i això ha fet que el consum de l’aigua de l’aixeta sigui significativament més baix que a altres territoris. En canvi, cal dir que la qualitat organolèptica de l’aigua és millorable, però és de molta qualitat i infinitament més barata que les embotellades”, ha explicat l’alcalde de Tarragona i president d’Ematsa, Josep Fèlix Ballesteros.

 L’alcalde de La Canonja, Roc Muñoz, la regidora d’Ensenyament, Lucía López i la directora de l’Escola la Canonja han estat presents en la presentació del projecte que s’ha dut a terme a les instal·lacions d’Ematsa. Roc Muñoz recorda quan aquest territori “hi havia sobreexplotació dels aqüífers i patíem set. No sabem el gran esforç perquè aquestes comarques tinguéssim aigua. Per tant, l’èxit del projecte està assegurat perquè comencem amb la canalla”.

 EscolAQUA és un projecte de Responsabilitat Social Corporativa basat en la transferència de coneixement que recerca el canvi d'hàbits i la transformació de costums. La filosofia és la generació d'activitats en els centres educatius adaptades a les necessitats d'alumnes, mestres i famílies al voltant de l'aigua.

 Els objectius són:

·         Superar les resistències sobre l’ús de l'aigua de l'aixeta per reduir la petjada de carboni del consum de l'aigua de boca.

·         Generar i transferir els coneixements d'Ematsa sobre l'aigua, el seu consum i la seva gestió a la comunitat educativa.

·         Impulsar una xarxa col·laboradora i d'aprenentatge entre escoles, ajuntaments i Ematsa.

 Les propostes que s'impulsaran a les escoles van des de rebre reptes per fer recerca dins de l'aula, a desenvolupar tallers sobre estalvi d'aigua a casa en família.

 L’objectiu del projecte és alinear els beneficis del consum habitual de l'aigua de l'aixeta a les nombroses iniciatives i programes vinculats a la sostenibilitat que avui dia estan ja ben integrades a l'àmbit escolar (reciclatge, consum de proximitat, eficiència energètica, entre d'altres).

 Per aquest curs està previst la participació de 6 centres educatius, però a partir del curs 2019-20 s’incorporaran altres escoles o instituts que voluntàriament se sumin a aquesta iniciativa.