Notícies / La Canonja projecta un creixement urbà sostenible en el POUM que s'ha aprovat inicialment

25/09/2014
La Canonja projecta un creixement urbà sostenible en el POUM que s'ha aprovat inicialment
El Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM) ha estat aprovat inicialment per unanimitat, al Ple ordinari celebrat el 25 de setembre a l'Ajuntament de la Canonja.

Des de la creació del municipi de la Canonja fins a l'actualitat, els tècnics de l'Ajuntament de la Canonja han treballat conjuntament amb els tècnics de la Direcció General d'Ordenació del Territori i Urbanisme de la Generalitat de Catalunya per tal de poder disposar d'un document de POUM.

Els treballs de redacció del document es van iniciar amb la voluntat d'efectuar una transposició de la documentació ja disponible, i que s'havia preparat, durant la redacció i tramitació del POUM de Tarragona. L'enfocament i plantejament de la ordenació general derivada d'aquell POUM, pensat per a una futura metròpoli de 150.000 habitants, no acabava d'ajustar-se a la realitat d'un petit municipi del Camp de Tarragona, i per tant els treballs de redacció del POUM van derivar cap a una profunda revisió i el plantejament d'un nou model d'urbanisme, més adequat a l'escala del nou municipi.

Entretant també hi han hagut d'altres vicissituds, com la profunda crisi econòmica global, i del sector immobiliari en particular, que han fet desvirtuar les projeccions de creixements i d'augment de població previstes en èpoques anteriors. Tots aquests fets han dut als redactors del document a plantejar un model de ciutat que pretén donar cobertura urbanística a totes les complexitats que es donen en un petit territori de 7,32 quilòmetres quadrats, amb presència de territoris agrícoles protegits, indústria química de cabdal importància per l'economia global, jaciments arqueològics de primer ordre i una realitat social i poblacional que cerca en els carrers i places tradicionals, la identitat de la Canonja perduda als anys seixanta del segle XX.

El POUM de la Canonja neix per tant des de la voluntat d'adaptació a la realitat actual del municipi, i els eixos principals de treball han estat els següents:

- projectar un creixement urbà sostenible, amb una projecció d'habitants que passi dels 5.800 actuals als 7.500 que es preveuen durant la vigència del document.

- donar compacitat al nucli urbà existent, endreçant alguns punts del sòl urbà que necessitaven un nou impuls i propiciant la finalització dels polígons a tràmit, tot evitant la segregació urbana.

- planificar el mínim sòl possible destinat als nous creixements de sòl urbanitzable.

- re-urbanitzar els espais intersticials vacants.

- preservar i conservar els elements de patrimoni natural, de paisatge, de patrimoni cultural, històric i arqueològic...

- potenciar i posar en valor les hortes agrícoles situades a l'oest del terme municipal, mitjançant la delimitació d'un camí de ronda que faciliti la permeabilitat entre els conreus i el nucli urbà.

- ordenar les regulacions urbanístiques del polígons sud, mitjançant l'establiment de mecanismes que permetin la implantació de noves inversions en els sòls existents, alhora que s'han limitat els creixements i les alçades de les edificacions amb front a la N-340, amb la voluntat de donar una façana més urbana a la carretera i potenciar l'eix cívic que significa des de Tarragona fins a Vila-seca.

- adaptar les normatives i ordenances al context actual, on ha de prevaler la sostenibilitat i la correcta administració dels recursos públics.

D'altra banda el POUM incorpora una sèrie de documentació complementària, com per exemple l'Informe de Sostenibilitat Ambiental, l'Estudi de Mobilitat generada, els Estudis Econòmics financers per tal de garantir l'estabilitat econòmica de les operacions que s'hi plantegen i a destacar, el Catàleg de Béns a Protegir, que estableix una normativa que regula les proteccions dels elements existents i efectua noves incorporacions encaminades a la salvaguarda dels elements patrimonials existents a la Canonja.