Notícies / La Canonja i l’Institut Català d’Investigació Química signen un conveni per desenvolupar el Projecte Verd, Educacional i Científic

27/09/2021
La Canonja i l’Institut Català d’Investigació Química signen un conveni per desenvolupar el Projecte Verd, Educacional i Científic

L’Ajuntament de la Canonja aposta, dins de la seva política municipal, per incentivar i donar suport a projectes de formació, recerca i divulgació científica de qualitat, a la vegada que vol fomentar els talents i les vocacions científiques entre la gent jove. Per aquest motiu, el Consistori canongí ha establert una col·laboració amb l’Institut Català d’Investigació Química (ICIQ), un centre de referència mundial en aquest àmbit que treballa per promoure la recerca i la innovació de les ciències químiques.

Avui, l’alcalde Roc Muñoz ha signat un conveni amb el director de la Fundació Institut Català d’Investigació Química, Dr. Emilio Palomares, per desenvolupar el Projecte Verd, Educacional i Científic de la Canonja que es dividirà en dues parts. Per una banda la part científica, que consisteix en el recolzament econòmic per part de l’Ajuntament d’un investigador/a predoctoral que treballi en l’àmbit de la química verda en un dels grups de recerca de l’ICIQ. Per l’altra banda, l’activitat divulgativa i de formació de la química verda. L’objectiu aquí “és despertar vocacions científic-tecnològiques des de la infància, potenciant l’ús del mètode científic i de l’experimentació en l’etapa d’educació primària, secundària i batxillerat”, comenta l’alcalde Roc Muñoz. També es pretén promoure l’alfabetització científica entre joves i adults, així com en persones de la tercera edat.

“Trobar aliats que ajudin a assolir els objectius és tan important en la ciència com en la vida. Així, volem obrir les portes del nostre centre per apropar la recerca en química verda a la ciutadania de la Canonja, la qual cosa ens permetrà reforçar el vincle amb el territori i fomentar les vocacions en ciència a casa nostra,” comenta Emilio Palomares director de l’ICIQ.

També ha assistit a la signatura del conveni la investigadora predoctoral del grup del Prof. Julio Lloret-Fillol, Geyla Dubed, qui desenvoluparà la proposta “Producció de combustibles i gas de síntesi a partir de CO2 i aigua”. Sota el paraigua del Projecte Verd, Educacional i Científic, la investigadora desenvoluparà la proposta científica, que se centrarà en la creació d’una cel·la electrocatalítica de flux per a la transformació de CO2 en gas de síntesi (CO i H2). L’objectiu de la proposta és fer avançar aquesta tecnologia, ja que tot i el seu gran potencial, encara no s’ha desenvolupat a escala industrial electrolitzadors durables i d’alt rendiment per aquesta transformació.

Ara el que queda és concretar com es duran a terme aquestes accions de caràcter divulgatiu i de formació, que podrien ser en forma d’activitats extraescolars a l’Escola i al Institut de Secundària, xerrades, conferències o tallers pel públic general. “Una de les primeres accions en les que ja s’hi està treballant és en la participació de l’ICIQ a la Setmana de la Ciència de la Canonja”, explica l’alcalde Muñoz.