El jaciment del Barranc de la Boella / Excavacions 2014

Excavacions 2014

L’excavació realitzada al jaciment del Barranc de la Boella sota la direcció de l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social al llarg d’aquest any s’ha centrat a la zona coneguda com la Mina, en una superfície de quasi bé 25 metres quadrats, on han aparegut diverses restes animals i d’indústria lítica inèdites fins ara. Es preveu que en properes campanyes que es duguin a terme en aquest mateix indret apareguin fòssils de més d’un milió d’anys d’antiguitat.


Durant els treballs d’excavació realitzats el present mes d’octubre al Barranc de la Boella, s’hi ha trobat espècies de fauna que encara no havien aparegut en aquest indret: esquelètics de tortuga, tigre de dents de sable i abundants copròlits de hiena. També han aparegut restes de pedra tallada que, per la seva antiguitat -aproximadament un milió d’anys-, són de gran importància per explicar l’origen de les primeres poblacions humanes a Euràsia.


La intervenció arqueològica s’ha dut a terme per un equip integrat per personal investigador de l’IPHES, del Museo Nacional de Ciencias Naturales de Madrid-Consell Superior d’Investigacions Científiques (MNCN – CSIC), i alumnes del grau d’Història i del Màster en Arqueologia del Quaternari i Evolució Humana, ambdós impartits a la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona (URV). També hi han participat estudiants de la Universitat de Barcelona (UB) i de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC). En aquest últim cas són del Grau d’Antropologia i Evolució Humana, que s’imparteix juntament amb la URV i que compta amb investigadors de l’IPHES com a docents.


Per a més informació cliqueu aquí.