Coincidint amb l’excavació d'aquest any s’ha construït un mur de protecció d’un dels jaciments, La Mina, per salvaguardar-lo de les torrentades.
La campanya d’excavacions que, s’ha efectuat al barranc de la Boella ha posat al descobert noves restes de mamuts, uns grans proboscidis extingits, amb una antiguitat de més de 700.000 anys; sobresurten una tíbia de 75 cm de llargada i una costella de 1,10 metres. A més, s’han trobat eines de pedra, una mena de ganivets, associats a aquestes restes de fauna.
“D’aquesta manera es confirma la Boella com una de les ocupacions humanes més velles d’Europa i es pot afirmar que a la Canonja hi ha les proves materials de les primeres poblacions humanes de Catalunya, essent un indret de primer ordre per explicar l’evolució humana i els ecosistemes terrestres d’un període temporal anomenat la transició Pleistocè Mig que cobreix l’interval que va de 960.000 a 650.000 anys abans d’ara”, assegura Josep Vallverdú, responsable de l’excavació de la Boella i inevstigador de l'IPHES.
En aquesta ocasió, l’excavació a la Boella s’ha concentrat al jaciment del Forn on s’han identificat restes d’una tíbia i d’un costella de Mammuthus meridionalis, amb més de 700.000 anys d’antiguitat, a més de moltes de moltes altres restes de diferents animals com cèrvids, cavalls i hipopòtams. Cal destacar uns fragments dentaris d’un gran carronyaire, possiblement una hiena.
D’altra banda, han sortit restes de pedra tallada, eines, elaborades amb sílex per grups d’humans. “Aquests fòssils són una documentació única per explicar l’evolució dels animals i dels grups humans prehistòrics perquè a Europa ja pocs jaciments d’aquesta cronologia”, comenta Vallverdú.
Importància paleontològica
La troballa, un cop més, d’ossos sencers de mamut il·lustra la importància paleontològica de les restes de la Canonja, que a més presenten un bon estat de conservació. En aquest sentit, l’equip d’investigació vol agrair a l’Ajuntament d’aquest municipi la protecció que aquest any ha començat ha executar en un altre lloc del barranc anomenat la Mina, on es pretén excavar durant els pròxims 10-15 anys.