El jaciment del Barranc de la Boella / Europa fa un milió d'anys

Europa fa un milió d'anys

L'exposició itinerant Europa fa un milió d'anys, produïda per l'IPHES, arriba a la Canonja, del 26 de maig fins a finals de juny de 2014, després d'haver-se exhibit a Calella, Barcelona, Lleida, Sant Cugat, Rubí, Sant Joan d’Arties, Ascó i Reus. Amb col·laboració amb l’Ajuntament de la Canonja, l’exposició "Europa fa 1 m.a." s’exposa al Castell de Masricart.


A la seva itinerància a la Canonja, la mostra es complementa, de manera excepcional, amb un espai monogràfic dedicat al Barranc de la Boella, on s’exposen al públic peces originals provinents d’aquest important jaciment. El vincle del municipi de la Canonja amb la temàtica de l’exposició és evident, ja que al seu terme municipal, es troba el jaciment del Barranc de la Boella. Descobert per Salvador Vilaseca i excavat actualment per l’equip de l’IPHES, representa el paradigma dels jaciments prehistòrics catalans del Plistocè Inferior, període de la prehistòria molt poc conegut al nostre territori. Al Barranc de la Boella –jaciment ben representat a la mostra-, s’han trobat restes de mamut, hipopòtam, rinoceront, cérvol, cavall i diversos carnívors. Juntament amb aquesta fauna de fa 1 milió d’anys també s’han trobat les eines de sílex dels humans que compartien l’entorn amb ells.


"Europa fa un milió d’anys" mostra, a través de plafons i reproduccions, com es van configurar progressivament els actuals continents i com les variacions climàtiques van determinar l’aparició d’una vegetació i fauna específiques –entre elles l’espècie humana- en diferents localitzacions geogràfiques. L’exposició permet que el visitant conegui com era el continent europeu d’ara fa un milió d’anys, un territori en el qual convivien animals ara mítics, com el tigre dents de sabre, amb l’Homo antecessor, en un ecosistema semblant a l’actual sabana africana. Així, comprovem com el continent tenia una gran diversitat de plantes i animals, alguns d’ells ja extingits. Gràcies a l’arqueologia -amb disciplines com l’arqueobotànica i l’arqueozoologia-, la geologia i la paleontologia, podem fer una reconstrucció del nostre entorn. Cadascuna d’elles ens ajuda a descobrir diversos aspectes del que va passar, qui eren i com vivien els animals de l’època, quina mena de paisatge hi havia, si feia fred, si feia calor. Llegir el passat, investigar com si fóssim detectius del passat, per conèixer una mica més els nostres orígens.


El muntatge expositiu d’Europa fa un milió d’anys convida el visitant a participar en aquesta investigació del passat. Inclou recreacions de paisatges de l’època i grans escenografies que permeten que el públic conegui quin era l’ecosistema d’ara fa un milió d’anys i com era la fauna que l’habitava. Entre els objectes destacats de l’exposició hi ha les reproduccions a escala d’un Homotherium latidens, un gran felí, i de dos individus de l’espècie humana d’ara fa un milió d’anys, l’Homo antecessor. A més, per a la canalla, s’ha concebut un espai didàctic i pedagògic.


La mostra ha estat produïda per l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES), amb la col·laboració de la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología (FECYT).