El jaciment del Barranc de la Boella / L'Ajuntament de la Canonja i l'IPHES acorden un Pla Director pel jaciment del Barranc la Boella

L'Ajuntament de la Canonja i l'IPHES acorden un Pla Director pel jaciment del Barranc la Boella
Protegir el jaciment, oferir un itinerari cultural per l’entorn natural, la posada en marxa d’un centre d’interpretació i la projecció científica internacional del jaciment del Barranc de la Boella són alguns dels objectius principals d’un pla director a vuit anys vista que es va presentar el 25 de novembre de 2013, al Castell de Masricart a la Canonja. A més, també es volen potenciar activitats de docència, en el marc dels ensenyaments que s’imparteixen a la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona i en els quals hi participa l’IPHES (Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social), centre de recerca que ha dirigit l’elaboració del pla.

Les línies de treball

En el pla director s'estableixen les línies de treball que donaran continuïtat al projecte de recerca i a la intervenció arqueològica que des del 2007 dirigeix l'IPHES, la conservació del jaciment i la difusió a la ciutadania de les dades i coneixements que es generin.

El Barranc de la Boella és un jaciment clau per estudiar com eren i com vivien les primeres poblacions humanes que van arribar a Europa fa al voltant d’un milió d'anys. En els darreres anys d'excavacions s'han obtingut nombroses eines de pedra i restes de fauna (entre elles de mamut) que ajudaran a entendre com es van produir les primeres migracions humanes que van arribar a aquest territori procedent de l'Àfrica.

L’origen d’aquest pla director està en un conveni marc de col·laboració entre l’Ajuntament de la Canonja i l’IPHES, signat el 27 de març de 2008. Entre altres aspectes, s’adquireix el compromís de participar de forma conjunta en programes d’investigació, docència i socialització en el camp de l’arqueologia i del patrimoni cultural i natural del Barranc de la Boella. A més, és una mostra de la militància de l'IPHES amb l’entorn més immediat, amb una proposta de futur com aquesta inclosa al Campus d'Excel·lència Internacional Catalunya Sud (CEICS).

Accions prioritàries

En aquest context, el pla recull accions en diferents àmbits a realitzar entre els anys 2014 i 2020. Entre les accions prioritàries hi ha la protecció del jaciments de la Mina i la cala 1. La Mina presenta el potencial investigador més consistent de les zones sondejades. El gruix dels sediments fins, les restes fòssils i la cronologia fa molt recomanable una intervenció sistemàtica en gran extensió que podria tenir una durada dels treballs superior als 10 anys. Té un gran potencial per ensenyar la Geologia i l'Arqueologia del Pleistocè de la Boella.

Recursos museogràfics

Per garantir la difusió del Barranc de la Boella, del seu valor patrimonial i dels coneixements que se’n deriven, es planteja la dotació del propi jaciment arqueològic i l’entorn de recursos museogràfics, així com la creació d’equipaments complementaris com un centre d’interpretació, que s’ubicaria al Mas de l’Abeurador, adquirit per l’Ajuntament de la Canonja amb aquesta finalitat.

Centre d’interpretació

Pel que fa a aquest equipament es proposa que aculli un centre d’interpretació de temàtica relacionada amb el jaciment del Barranc de la Boella i la prehistòria. Alhora, es planteja optimitzar i potenciar l’espai desenvolupant-t’hi propostes complementàries a la difusió i interpretació del coneixement científic. Es tractaria bàsicament d’activitats relacionades amb la docència, la recerca i la didàctica, com podrien ser tallers per a escolars, una aula de natura i d’educació ambiental i zones amb restitucions de troballes arqueològiques.

font: www.iphes.cat