Fills il·lustres / Pau Vidal i Guinovart

Pau Vidal i Guinovart

Baríton

  • La Canonja, 1913 – Tarragona, 1998
  • Concessió de fill il·lustre: 15 d’agost de 1980

Hem estat una família de tres germans ben avinguts per la música i el cant. En Pau Vidal començà a estudiar piano, de ben jovenet, aprofitant l’avinentesa d’anar al col·legi  La Salle de Tarragona, on hi havia un professor de música de molt prestigi: el metre Josep Gols i Veciana. Foren les seves primeres lliçons rebudes del mestre i això intensificà una relació musical que tingué el seu punt culminant, el 1930, amb la fundació de l’orfeó Canongí pel mateix Josep Gols. La confiança que el mestre Gols diposità en ell el conduí a ser-ne sotsdirector i també una de les veus més destacades, com a baríton, en la massa coral de l’orfeó Canongí, que, sota l’extraordinària direcció del mestre Josep Gols, assolí èxits destacats amb obres d’òpera i elogis merescuts de la crítica especialitzada. La guerra del 36 estroncà aquell magnífic col·lectiu musical. Pau Vidal realitzà fins al 1939 algunes actuacions amb la Companyia del Teatre Tívoli de Barcelona juntament amb el tenor Hipólito Lázaro i representà a Saragossa l’òpera Carmen de Bizet. Però la seva veritable trajectòria professional començà el 1939 amb el debut al Gran Teatre del Liceu de Barcelona amb Aida de Verdi i on seguí durant cinc temporades més amb òperes com Rigoletto, la Traviata, El Barbero de Sevilla, Lohengrin, Il Trovatore  i Otel·lo.

Durant al temporada del 1945 debutà al Teatre Colón de Buenos Aires i amb la Companyia del Teatre Metropolitan de Nova York actuà a les ciutat de Säo Paulo i Rio de Janeiro. Continuà cantant per altres ciutats d’Espanya, Itàlia i Portugal, i de manera destacada a las Palmas de Gran Canaria i Santa Cruz de Tenerife, on l’Ajuntament li concedí la medalla d’or de la ciutat. De tota aquesta trajectòria artística, en queden nombroses gravacions discogràfiques del segell Philips. Quan es retirà dels escenaris dedicà la seva vida a la formació de nous cantants com a professor de cant del Conservatori Professional de Música de Tarragona, fins a la seva jubilació el 1981.

Difícilment l’opinió d’una germana és del tot imparcial, però he de dir que tenia una veu molt potent i timbrada, amb una tessitura molt extensa. I com que estava molt segur de la musicalitat de la seva veu, podia interpretar tota classe de papers. Rigoletto fou el personatge que més vegades interpretà, però el que li donà més prestigi i reconeixement artístic fou Hamlet, que no s’havia fet de que l’interpretà tita Rufo.

  • Autora: Francesca Vidal i Guinovart. Contralt i germana de Pau Vidal
  • Publicat a: Vidal i Guinovart, Francesca. (2009). Pau Vidal i Guinovart. A Personatges il·lustres del Baix Camp i del Tarragonès (pàg. 136). Els Hostalets de Pierola: a. AIAS.