Fills il·lustres / Josep Martorell i Gran

Josep Martorell i Gran

    Pintor

    • La Canonja 1984 – La plata (Argentina) 1973
    • Concessió de fill il·lustre: 15 d'agost de 1980

    El 1908, ben jove encara, emigrà amb els seus pares a Amèrica, i s’establí a l’Argentina. Inclinat vers els temes artístics, ingressà a la Universitat Nacional de La Plata, i estudià a la Facultat de Belles Arts. Més tard fou director de l’Escola de Belles Arts de Quilmes i president de la Comissió Nacional de Belles Arts de la província de Buenos Aires.

    El seu primer èxit artístic l’aconseguí el 1924 amb el Gran Premio de Honor del Salón Libro de Otoño de la Provincia de Buenos Aires.

    Inquiet per conèixer de prop l’Amèrica del sud, viatjà per l’ Argentina, Bolívia i el Perú. Posteriorment, exercí, des del 1925, com a professor agregat de l’Escola de Dibuix de la Universitat de la Plata . A poc a poc anà esdevenint una figura en el camp de l’art. Cal remarcar també algunes estades per motius artístics a ciutats com París, Roma, Londres i Madrid. Del 1947 al 1957 fou cap del departament d’art i cultura del Ministeri del Treball de Buenos Aires.

    La temàtica de la seva obra pictòrica fa referència sobretot al món argentí de la Pampa, del qual destacà els trets més característics dels personatges que hi habiten. Utilitzà el carbó com a material predilecta per tal de donar a les seves figures una vibració emocional i psicològica profunda.  Retratà principalment temes argentins i personatges singulars de la pampa.  Els seus quadres es troben distribuïts per tota l'Argentina: Museo Nacional de Bellas Artes; Museo Universidad Nacional de La Plata; Palacio de la Presidencia de la Nación; Cámara de Diputados de la Nación i altres pinacoteques particulars. 

    Fonts:

    • Personatges 1994. Calendari Centre d’estudis Canongins 1994. La Canonja: Centre d’Estudis Canongins Ponç de Castellví (Textos. Francesc Roig i Queralt)
    • Josep Martorell i Gran. Gran Enciclopèdia Catalana [versió electrònica]. Barcelona: Enciclopèdia Catalana. https://www.enciclopedia.cat/ec-gec-0256436.xml