Fills il·lustres / Jaume Gils i Mateu

Jaume Gils i Mateu

Polític

  • Barcelona, 1911 – La Canonja 1991
  • Concessió de fill il·lustre: 25 de gener de 1994

Tot i haver nascut a Barcelona, era un home considerat de dret i de fet canongí, a l'any d'edat va quedar orfe de pare, va retornar a la Canonja amb la seva mare d'on era originaria.

Aficionat a la lectura i amb inquietuds culturals, als 17 anys va fer molta amistat amb l'Il·lustre escriptor i historiador Tarragoní, Antoni Rovira i Virgili.

Jaume Gils va militar a Esquerra Republicana de Catalunya des de la seva fundació, partit que mobilitzà una gran part de la joventut Catalana. Va formar part del Comitè Antifeixista de la Canonja, formant part l'equip de l'alcalde Josep Canadell Rongés aconseguint que el nostre poble no sofrís les malifetes i assassinats d’individus incontrolats. Durant la Guerra Civil va combatre al front d'Aragó. L’any 1938, va ser empresonat en un camp de concentració franquista.

Home fidel a les seves idees, no va renunciar-hi mai, defensant sempre els seus ideals de catalanitat. Va ésser un dels fundadors de l’Orfeó Canongí i de la revista Estímul, significant un dels suports més valuosos en la seva aparició mensual fins al moment de la seva mort.

A les comarques meridionals a Jaume Gils se'l coneixia per les seves facetes culturals i polítiques, on eren reconegudes també les seves aportacions en defensa de Catalunya i de fidelitat al seu partit, ERC.