El jaciment del Barranc de la Boella / Excavacions 2019

Excavacions 2019

Del 5 al 30 de setembre es desenvolupa al Barranc de la Boella, a la Canonja, la 12ena campanya d’excavació arqueològica sota la direcció de l’IPHES (Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social). Els treballs d’aquests dies han posat al descobert una col·lecció de 50 eines de pedra de fa sobre un milió d’anys que contribuirà a enriquir la ja existent.

A més de membres de l’IPHES especialistes en diferents disciplines, aquest any hi pren part prop d’una cinquantena d’estudiants i professionals procedents de diferents parts de l’Estat espanyol i d’altres països (França, Itàlia, Argentina). S’ha intervingut en dos localitzacions del Barranc de la Boella conegudes com la Cala 1 i la Mina.  

Aquesta campanya és la dotzena d’una sèrie d’intervencions que han permès augmentar el coneixement sobre les primeres poblacions humanes al continent europeu. Un dels objectius principals del projecte es investigar l’estil de vida i el tipus de subsistència d’aquests grups humans. En concret, el tipus de tecnologia que empraven i la seva relació amb les dispersions humanes en el continent Euroasiàtic. En aquest context, cal destacar que enguany s’ha recuperat una col·lecció 50 d’eines de pedra de fa un milió d’anys, que s’afegeixen a les obtingudes en les campanyes dels anys anteriors, en total, unes 400 peces d’un període en el que són poc abundants.

Al Barranc de la Boella s’han identificat les evidències més antigues a Europa de la cultura Axeliana, que es caracteritza per la presència de grans instruments, com els pics o les destrals de mà. Es tracta d’un tipus de tecnologia que emergí a l’Africa Oriental fa 1.7 milions d’anys, però que a Europa no arriba fins fa un milió d’anys. De fet, les evidències del Barranc de la Boella en són avui dia les més antigues d’aquest continent. En el seu conjunt, les eines que s’han localitzat en aquest jaciment, contribuirà a ampliar el nostre coneixement sobre l’estudi de l’evolució cultural humana, la difusió de les innovacions adquirides per els grups humans i la seva migració arreu del planeta, en un període encara poc conegut a Euràsia.

A més d’aquestes eines s’han trobat diverses restes d’ossos d’animals i copròlits (excrements fòssils) de hienes. Aquestes troballes indiquen que els hominins varen viure en un entorn molt ric en recursos animals i en el qual alhora existia un alt risc per l’abundància de depredadors existents, principalment les hienes. 

El tipus d’animals trobats fins ara al Barranc de la Boella són molt diversos i evidencien que mamuts, hipopòtams, rinoceronts, cérvols, ossos, mones de la barbaria, llops o lleons de les estepes van viure a la costa de Tarragona. Aquests elements ens ajuden a reconstruir els ecosistemes costaners del Camp de Tarragona de fa 1 milió d’anys, moments en que les masses d’aigua eren abundants i el clima era càlid. 

Les intervencions arqueològiques del Barranc de la Boella són programades dins el projecte de recerca impulsat pel Servei d’Arqueologia del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, dedicat a l’Arqueologia del Quaternari de les conques dels rius Francolí i Gaià. Alhora, articula la formació d’estudiants de graus, de màsters i de doctorats en marcs acadèmics i de recerca com són l’IPHES (Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social), la URV (Universitat Rovira i Virgili de Tarragona) i el MNCN-CSIC (Museu de Ciències Naturals de Madrid – Consejo Superior de Investigaciones Científicas). 

Les intervencions arqueològiques, la socialització i la recerca sobre el jaciment del Barranc de la Boella es desenvolupen amb el suport de l’Ajuntament de la Canonja, la Diputació de Tarragona i l’AGAUR (Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i Recerca).

A més, cal recordar que des del Projecte d’Especialització i Competitivitat Territorial (PECT) TurisTIC en família s’impulsarà l’acció “Mamut”, amb el suport de l’Ajuntament de la Canonja i liderat per la Diputació de Tarragona. Aquest projecte, finançat al 50% pels fons europeus de desenvolupament regional FEDER (Fons de Desenvolupament Regional Europeu), pretén la creació i promoció de productes de tipus vivencial i educatiu entorn el turisme familiar.

Tota la informació: IPHES